Educatia copilului

 

Orice părinte trebuie să conștientizeze cât de importantă este educația și formarea culturală a copilului său. Arta nu trebuie să fie ridicată pe un soclu. Ea a fost creată ca să ne facă viața mai frumoasă. Ea poate deveni o lecție de frumusețe și armonie pentru fiecare dintre noi. Specialiștii în educație ne dau următorul sfat: dacă vrem să avem un copil cu bun-gust este bine să îl îndreptăm spre o educație culturală începând de la vârsta de 6 ani. Activitățile extrașcolare educative pot accelera dezvoltarea cognitivă a copilului prin observație, descoperire, investigație și conversație.

     În timpul Renașterii cultura era fundamentală pentru educație. Atunci s-a născut expresia “uomo universale”: un om înzestrat cu numeroase talente, omul ideal.

 De ce avem nevoie de cultură? Ca să nu devenim ființe banale, ușor de manipulat. Educația culturală este o investiție inteligentă. Educația culturală are impact pe mai multe planuri: intelectual, emoțional și social. Rezultatele ei se văd peste 5 sau 10 ani dar este vorba despre un capital de care vei dispune toată viața.   

  Educația trebuie privită ca un domeniu interdisciplinar. Ea nu se învață doar la școală, ci continuă și după școală. Studiile au demonstrat că artele performative facilitează dezvoltarea la nivel emoțional. Societățile dezvoltate au înțeles cât de importantă este cultura în viața indivizilor și încurajează copiii să își pună în practică hobbiurile. De exemplu, în Germania 60% din populație știe să cânte la un instrument.

    În următoarele rânduri aș vrea să vă enumar câteva dintre avantajele educației culturale a copilului:

  • Încurajează și dezvoltă socializarea, comunicarea și încrederea în sine a copilului dincolo de educația primită în școală
  • Atrage atenția asupra armoniei și frumosului artei: pictură, sculptură, muzică, teatru, opera, balet etc
  • Formează așa-numitul “bagaj cultural” atât de necesar fiecăruia dintre noi
  • Este o investiție pe termen lung pentru că îmbunătățește calitatea vieții oamenilor
  • Ne învață ce înseamnă bunul-gust
  • Stimulează creativitatea celui care intra în contact cu arta
  • Copilul se familiarizează cu ideea de valoare și cu importanța patrimoniului. Educația culturală te face mândru de istoria poporului tău.
  • info clubul bebelusului
 

Cititul

Nu consider că este importantă vârsta la care un copil începe să citească ci mai degrabă contextul care îl motivează pe cel mic să se apropie de carte. Orice copil care face primii pași pe calea cărților are nevoie de un model. Acesta poate fi chiar părintele care citește în prezența celor mici și îi facilitează accesul la bucuria lecturii.

Pentru început, putem oferi cărți cu design atractiv pentru cei mici, povești prezentate cu ajutorul ilustrațiilor, unde textul nu reprezintă o pondere foarte mare. Subliniez că este foarte important pentru cei mici să își dorească să se apropie de cărți, nu să fie forțați să citească de părinți.

Lectura la o vârstă fragedă ajută la dezvoltarea intelectului și are consecințe favorabile în parcursul educativ. Iată doar câteva rezultate ale cititului: deprinderea de aptitudini precum analiza, percepția, dezvoltarea gândirii analitice și îmbunătățirea capacității de vizualizare prin imaginație. Dezvoltarea cognitivă este accelerată prin lectură. Cititul ajută la extinderea vocabularului, ajută la asocierea cuvintelor, la evoluția percepției și analizei detaliilor. În fond, citim ca să ne descoperim pe noi și să înțelegem mai bine lumea în care trăim.

Lectura poate deveni un hobby care să-i  însoțească toată viața. Prin lectură copiii și adolescenții empatizează (se identifică afectiv) cu eroii și eroinele din cărțile care dau savoare copilăriei și adolescenței. Pe de altă parte, cartea poate fi privită și ca un consilier psihologic. Cititul devine astfel terapie și, pe termen lung, un proces de reflecție. Capacitatea de concentrare este în directă legătură cu cititul. Performanțele școlare la disciplinele umaniste pot fi influențate pozitiv de pasiunea pentru citit.

inspirat din clubuldecultura.

Comments are closed

Alte povesti Pao Kids

Folosim module cookie esentiale functionare site, si Google Analytics pentru analiza trafic.
Rezerva