Copii si somnul, visele si starile lor din episodul somnului

Copiii au parte de o viata foarte activa. Merg la scoala, au grija de animalele de companie, merg cu parintii sau cu bunicii in parc, alearga impreuna cu prietenii, joaca fotbal, basket sau volei, isi fac temele, se joaca in fata casei sau a blocului etc. Si fac asta in fiecare zi. Evident, seara, corpul lor are nevoie de odihna. Iar somnul ii ajuta sa se odihneasca si sa se pregateasca pentru activitatile din ziua urmatoare. Somnul ii ajuta sa creasca mari si puternici.

In timp ce dormim, trecem de obicei prin trei faze de somn: stadiile 1, 2, 3 la care se adauga si somnul REM, caracterizat prin miscarea rapida a ochilor. Primele trei etape se mai numesc si somnul de tip non-REM (NREM). Trecerea progresiva prin aceste etape de somn, de la stadiul 1 si pana la somnul REM formeaza un ciclu de somn, dupa care ciclul se reia. Un ciclu complet de somn la adulti dureaza intre 90 si 110 minute.

Somnul este un proces fundamental pentru buna funcționare în special a creierului. Perioada de timp în care fiecare persoană trebuie să doarmă depinde de mulți factori. Da, există ore de somn adecvate în funcție de vârstă, dar acesta este doar un indicator general. În anumite cazuri, pot exista variații în funcție de circumstanțe diverse și starea individului.

Cu toate acestea, așa cum am menționat mai sus, orele adecvate de somn variază în funcție de vârsta noastră. Fundația Națională de Somn (NSF) din S.U.A a prezentat o listă cu orele de somn minime și maxime pentru fiecare grupă de vârstă. Se bazează pe cele mai recente cercetări științifice pe această temă.

  • Nou-născuți (0-3 luni): între 14 și 17 ore.
  • Bebeluși (4-11 luni): între 12 și 15 ore.
  • Copii mici (vârste 1-2): între 11 și 14 ore.
  • Copii de vârstă preșcolară (vârste 3-5): între 10 și 13 ore.
  • Copii de vârstă școlară (6-13 ani): între 9 și 11 ore.
  • Adolescenți (între 14 și 17 ani): între 8 și 11 ore.
  • Tineri adulți (18-25 ani): între 7 și 9 ore.
  • Adulți (26-64 ani). Între 7 și 9 ore.
  • Vârstnici (vârsta de 65 de ani și peste): între 7 și 8 ore.

Bebelușii au nevoie de mai mult somn decât adulții, deoarece este esențial pentru buna lor dezvoltare fizică și psihologică. În timpul somnului, corpul copiilor produce mai mulți hormoni de creștere. Acest lucru este esențial pentru a armoniza creșterea organelor și maturizarea sistemului nervos. De asemenea, bebelușii și copiii învață constant. Somnul este singurul lucru care le permite să organizeze și să consolideze informațiile primite în timpul zilei. Pe măsură ce cresc și se maturizează, ei au nevoie de mai puține ore de somn.

Mai mult decât atât, în adolescență, există un dezechilibru temporar al ritmului circadian, care este un fel de ceas biologic sau, în termeni de specialitate, un ritm biologic intern pe o durată de aproximativ 24 de ore al unui organism (aflat în imposibilitatea de a sesiza alternanța între zi și noapte). Acest lucru îi determină să adoarmă mai târziu în noapte și, prin urmare, să să se trezească mai târziu dimineața. Pe măsură ce îmbătrânim, avem nevoie de mai puțin somn, iar acest lucru este evident.

Idei ,informati realizate si inspirate dupa diverse situri .

Comments are closed

Alte povesti Pao Kids

Folosim module cookie esentiale functionare site, si Google Analytics pentru analiza trafic.
Rezerva